Lekker slapen tips

Lekker slapen met deze 7 tips!

Een goede nachtrust is belangrijk voor je fysieke en mentale gezondheid. Het helpt je om je overdag energieker en opgewekter te voelen. Lekker slapen kan helpen om stress te verminderen, je humeur te verbeteren en je productiviteit op het werk of op school te verhogen. Wij raden je aan om per nacht minimaal 8 uur te slapen. De eerste stap voor een goede nachtrust is uiteraard ervoor te zorgen dat je een comfortabel bed, matras, kussens, lakens en eventuele hulpmiddelen hebt. Vervolgens hopen we je met de volgende tips wat op weg te helpen!

Tip 1. Vermijd stimulerende middelen en alcohol

Zorg ervoor dat je minimaal 5 uur voor het slapen geen koffie of thee (met Cafeïne), frisdrank of zoete drankjes (suikers) en energiedrankjes (taurine) drinkt. Door al deze letterlijk actieve stoffen blijft je lichaam namelijk ook actief. Alcohol lijkt in eerst instantie goed te werken om in te slapen (sommige noemen het zelfs een slaapmutsje). Echter slaap je door alcohol juist erg licht en onrustig. Het vertraagt daarnaast ook de start van jouw REM slaap en maakt deze ook korter.

Tip 2. Eet gezond en niet voor het slapen gaan

Gezond eten kan je helpen om sneller in slaap te vallen en langer in slaap te blijven. Probeer bijvoorbeeld meer eiwitten in je dieet op te nemen. Voedingsmiddelen met een hoog eiwitgehalte geven je de energie die je nodig hebt voor een goede nachtrust. Het is belangrijk dat je voor het slapen niet (teveel) eet, aangezien je lichaam dan kan herstellen in rust en niet nog teveel aan het verteren is. Daarnaast kom je vaak aan in gewicht als je voor het slapen nog “even” een lekker snack zoals een zak chips op eet. Mocht je écht nog honger hebben voor het slapen gaan, google dan even wat tips over licht verteerbaar voedsel.

Tip 3: Niet sporten vlak voor het slapen

Sporten is natuurlijk super goed voor je lichaam en uiteindelijk ook voor jouw slaapkwaliteit. Als je echter vlak voor het slapen nog gaat sporten dan kom je vaak niet lekker in slaap. Dit komt omdat je door sporten endorfine aanmaakt, wat er voor zorg dat je wakker blijft en nog “hyped” bent. Wij raden je dan ook aan om minstens 1 uur voor het slapen niet meer te gaan sporten. Als je dus de vuistregel “na 21:00 uur niet meer sporten” aanhoudt, dan zit je altijd goed:)

Tip 4: Geen schermtijd meer na 19 uur

Studies tonen aan dat als je beter wilt slapen, je het beste kunt stoppen met het gebruik van je scherm na 19:00 uur. Het helpt je niet alleen om sneller in slaap te vallen, maar het laat je hersenen ook weten dat het tijd is om tot rust te komen en je voor te bereiden op bed. Vind je het lastig om niet op je mobiel of tablet te kijken? Probeer dan eens een goed boek te lezen, een podcast te luisteren of vraag om een goede massage zodat je daarna rustig in slaap kunt vallen. Mocht je het echt lastig vinden om dan raden wij je aan om wat tips op te zoeken over hoe je af kunt komen van jouw telefoonverslaving.

Tip 5. Maak je slaapkamer donker, kalm en rustig

De slaapkamer is de belangrijkste kamer in huis, omdat je hier het grootste deel van je tijd doorbrengt. Zorg er dus voor dat deze altijd opgeruimd is. Zo kun je bijvoorbeeld elke ochtend je bed opmaken en zorgen dat je slaapkamer vrij is van spullen. Hierdoor heb je vaak ook meer rust in je hoofd en struikel je niet over objecten mocht je ’s nachts op zoek zijn naar de WC:). Ook is het belangrijk dat de slaapkamer ’s nachts en in de ochtend goed verduisterd is.

Tip 6. Wordt niet wakker van geluiden of licht

Heb je geen donkere of verduisterende gordijnen? Maak dan gebruik van een slaapmasker. Dit kan erg helpen bij licht vanaf buiten zoals straatlantaarns, auto’s en tuinverlichting (van de buren). Ook kan je met een slaapmasker vaak lekker doorslapen en ben je tijdens de zonnige zomermaanden niet gelijk om 6 uur wakker. Ook voor een snurkende partner, luidruchtige buren of andere omgevingsgeluiden raden wij aan om eens slaap oordoppen te proberen.

Tip 7. Maak gebruik van slaapmeditaties

Veel mensen hebben veel baat bij het gebruik van slaapmeditaties. Dit zijn geleide meditaties die je helpen om je hoofd leeg te maken en alle gedachten die je hebt los te laten. Hoe vaker je gebruik maakt van slaapmeditaties, hoe effectiever slaapmeditaties worden. Enkele bekende en goede apps zijn Headspace, Serenity en Meditation moments (Nederlands). Je kunt deze meditaties ook gebruiken als je ’s nachts wakker ligt met pieker gedachten en weer makkelijk wilt inslapen. Denk bijvoorbeeld aan een bodyscan of leuke bedtime stories. Blijf je piekeren? Schrijf al je pieker gedachten dan eerst op en ga daarna mediteren. Je kunt zoveel tips toepassen als je wilt, maar als je hoofd niet op orde is, wordt slapen altijd lastig:)

Chronisch slaaptekort?

Heb jij echt last van chronisch slaaptekort? Bestel dan het boek “Chronische slapeloosheid om dit probleem echt eens goed aan te pakken! ⭐⭐⭐⭐⭐ 4,9/5 (60 reviews)

Heeft jouw kind moeite met slapen?

In de Numsy+ Academy leer je alles op het gebied van slaap, ontwikkeling en voeding voor jouw kleintje tussen 0-10 jaar. De academy bevat talloze videos over de belangrijkste aspecten van je kindje. Deze videos zijn samengesteld door professionele en gecertificeerde slaapcoaches & pedagogen die al jaren ervaring hebben in hun vakgebied! 

Heb je zelf nog goede tips die niet mogen ontbreken op deze pagina? Deel ze dan met ons!

Scroll naar boven