Lekker slapen met een slaapmasker

De beste slaapmaskers van 2024

Steeds meer mensen kampen tegenwoordig met slaapproblemen. Ze hebben moeite met inslapen of vinden het lastig om de nacht door te slapen. Eén mogelijk oorzaak van deze slaapproblemen is het teveel aan licht in de omgeving. Het zonlicht dat ’s ochtends vroeg al naar binnen schijnt door de gordijnen heen. Het felle licht van de smartphone of tablet van een partner. Een lantaarnpaal recht voor het raam van de slaapkamer. Het zijn allemaal factoren die de nachtrust flink kunnen verstoren. Gelukkig kan een slaapmasker hierbij uitkomst bieden!

Onze top 5 slaapmaskers

Welke voordelen geeft een slaapmasker?

Een slaapmasker is een erg nuttige toevoeging aan het slaapritueel. Je valt namelijk veel makkelijker in slaap, vooral in ruimtes waar veel lichtoverlast is. Als je veel met het vliegtuig reist heb je vast wel eens een masker gebruikt om de ogen rust te gunnen en makkelijker in te kunnen slapen. Maar ook in de eigen slaapkamer kan een slaapmasker de omgeving aangenaam donker maken om het inslapen makkelijker te maken.

Voor een goede nachtrust is een donkere omgeving erg belangrijk. Om te kunnen slapen heeft ons lichaam namelijk melatonine nodig. Dit hormoon wordt door de pijnappelklier in de hersenen aangemaakt ter voorbereiding op de slaap. Dit gebeurt automatisch wanneer het lichaam signalen uit de omgeving krijgt dat het bijna bedtijd is. Door onze moderne leefstijl is ons slaap-waakritme echter vaak van slag. Onze omgeving is bijvoorbeeld bij lange na niet donker genoeg om melatonine aan te maken. Met een slaapmasker kunnen we onze hersenen echter wel het signaal geven dat het tijd is voor bed en dat melatonine moet worden aangemaakt. Dit zorgt voor een betere nachtrust. Vaak wordt een masker ook gecombineerd met goede slaap oordoppen.

Een slaapmasker is dus perfect voor:

Mensen met lichte of licht doorlatende raamdecoratie;
Mensen die moeilijk in slaap komen door bijv. het lampje van een oplader of apparaat;
Mensen die veel reizen met bijvoorbeeld vliegtuig, auto of bus;
Mensen waarbij partner in de ochtend licht nodig heeft om iets uit de kamer te pakken.

Waarop letten bij slaapmasker kopen?

Als je graag gebruik wilt maken van een masker heb je ruime keuze qua soorten, maten en kleuren. De maskers zijn een geliefd accessoire in bed en daarom heb je veel keuzes wat betreft materialen en pasvormen.

Materiaal

Je kunt uit verschillende materialen kiezen als je een masker aanschaft. Let hierbij wel op dat het materiaal comfortabel is en niet-irriterend werkt voor de ogen en huid. Ook als je allergisch bent voor bepaalde materialen dan raden we je aan deze te vermijden. Een slaapmasker moet zacht, ademend en hypoallergeen zijn. Satijn of katoen heeft dan ook vaak de voorkeur.

Pasvorm

Maskers die er heel fancy uitzien, zijn doorgaans niet de beste opties voor een goede nachtrust. Deze maskers sluiten slecht aan op het hoofd en verschuiven snel gedurende de nacht. Kies liever voor een slaapmasker dat goed aansluit om het hoofd, niet zo snel verschuift en geen druk uitoefent op de ogen. Hierdoor zal het masker perfect verduisterend zijn!

Slaapmasker met gewicht

Sommige mensen vinden het prettig om een slaapmasker met wat extra gewicht te hebben voor extra ontspanning in het gezicht. Kies voor een ‘weighted mask’ of een ‘verzwaard slaapmasker’ als je dit prettig vindt.

Slaapmasker met cooling pack

Als je regelmatig last hebt van migraine, of de ogen wat extra wilt verkoelen, is een slaapmasker met cooling pack een uitkomst. Dit type masker bevat een gelpack dat bevriest in de vriezer of verkoelt in de koelkast. Dit masker plaats je in de koelkast en biedt bij gebruik een aangename verkoeling van de ogen. Dit kan ook erg prettig zijn bij een ooglid ontsteking.

Slaapmasker met muziek

Er bestaan ook slaapmaskers waar kleine speakertjes zijn ingebouwd. Je kunt dit masker met bluetooth aan jouw telefoon koppelen en vervolgens slaapmeditaties, muziek of “white noice” geluiden afspelen.

Zijn slaapmaskers slecht voor je ogen?

Sommige mensen maken zich zorgen dat slaapmaskers slecht voor de ogen zijn of dat een masker gevaarlijk kan zijn of kan knellen. We kunnen je direct geruststellen: een slaapmasker is niet gevaarlijk en is ook niet slecht voor de ogen. Het is wel belangrijk dat je het masker niet te strak om het hoofd draagt. Zolang het masker comfortabel zit, hoef jij je hier geen zorgen over te maken.

Slaapmasker in de winkel kopen

Het is natuurlijk ook mogelijk om “merkloze” slaapmaskers in de winkel te kopen.

Onze ervaring is echter dat deze vaak van matige kwaliteit en aan de wat hoge prijs is.

Mocht je toch graag liever een slaapmasker in de winkel willen kopen, bezoek dan eens de volgende winkels:

  • HEMA
  • Etos
  • Action
  • Kruidvat
Scroll naar boven