matras kopen

Beste matras van 2024 – Getest door de consumentenbond

Een goed matras kan een belangrijke bijdrage leveren aan een goede nachtrust en daarmee aan een goede gezondheid. Een matras is echter niet voor iedereen hetzelfde en het kan moeilijk zijn om te bepalen welk type het beste bij jou past. In deze koopgids geven we je advies over de verschillende types matrassen die er zijn en waar je op moet letten bij het kopen van een matras.

Welke type matrassen zijn er?

Er zijn verschillende types matrassen op de markt, elk met hun eigen specifieke eigenschappen en voordelen. Hieronder een overzicht van de belangrijkste types:

Pocketvering

Een Pocketveringmatras is een type matras dat bestaat uit afzonderlijke veren die verpakt zijn in aparte zakjes (daarom ook wel ‘pocketveren’ genoemd). Dit zorgt ervoor dat elke veer zich afzonderlijk kan bewegen en daardoor beter kan aanpassen aan de contouren van je lichaam. Pocketveringmatrassen zijn vaak wat steviger dan andere matrassen en zijn daarom geschikt voor mensen met een stevige rug en die op zoek zijn naar een matras met goede ondersteuning.

Traagsschuim

Een traagschuimmatras is een type matras dat gemaakt is van een speciaal soort schuim dat zich aanpast aan de contouren van je lichaam. Het is zacht en comfortabel, maar biedt tegelijkertijd goede ondersteuning. Traagschuimmatrassen zijn geschikt voor mensen die op zoek zijn naar een comfortabel matras met goede ondersteuning. Ze zijn vooral geschikt voor mensen met een gemiddelde tot zware gewicht en voor mensen met rugproblemen, omdat het schuim goed aansluit op de rondingen van het lichaam en daardoor goede ondersteuning biedt.

Latex

Een latexmatras is een type matras dat gemaakt is van natuurlijk latex, wat een soort rubber is. Het is zacht en comfortabel, maar biedt tegelijkertijd goede ondersteuning. Latexmatrassen zijn geschikt voor mensen die op zoek zijn naar een comfortabel matras met goede ondersteuning. Ze zijn vooral geschikt voor mensen met een gemiddelde tot zware gewicht en voor mensen met rugproblemen, omdat het latex goed aansluit op de rondingen van het lichaam en daardoor goede ondersteuning biedt. Latexmatrassen zijn ook hypoallergeen en daarom geschikt voor mensen met allergieën.

Koudschuim

Een koudschuimmatras is een type matras dat gemaakt is van koudschuim. Koudschuim is een soort schuim dat gemaakt is door lucht te mengen met polyurethaan. Het is steviger dan andere soorten schuim, zoals traagschuim, en biedt daardoor goede ondersteuning. Koudschuimmatrassen zijn geschikt voor mensen met een gemiddeld tot zware gewicht en voor mensen met rugproblemen, omdat het schuim goed aansluit op de rondingen van het lichaam en daardoor goede ondersteuning biedt. Koudschuimmatrassen zijn ook hypoallergeen en daarom geschikt voor mensen met allergieën.

Waarop letten bij aankoop?

Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten bij het kopen van een matras:

  • Type matras: Zoals we hierboven hebben besproken, zijn er verschillende types matrassen op de markt. Bepaal welk type matras het beste bij jou past op basis van je persoonlijke voorkeuren en behoeften.
  • Ondersteuning: Kies een matras met voldoende ondersteuning om te voorkomen dat je rug pijn doet. Als je rugproblemen hebt, kan het verstandig zijn om een steviger matras te kiezen.
  • Comfort: Het is belangrijk dat je matras comfortabel is, zodat je goed kunt slapen. Probeer daarom verschillende matrassen uit voordat je een beslissing maakt.
  • Garantie: Controleer de garantievoorwaarden voordat je een matras koopt. Sommige matrassen hebben een langere garantie dan andere.
  • Prijs: Matrassen kunnen behoorlijk duur zijn, dus het is belangrijk om een matras te kiezen dat binnen je budget past. Bedenk wel dat een duurder matras niet altijd betekent dat het ook beter is.

Welk type past bij mij?

Het is belangrijk om een matras te kiezen dat bij jou past. Hieronder geven we enkele factoren waar je rekening mee kunt houden bij het bepalen van welk matras het beste bij jou past:

  • Gewicht: Als je een zwaardere gewicht hebt, is het verstandig om een steviger matras te kiezen om goede ondersteuning te bieden. Als je een lichtere gewicht hebt, kan een zachtere matras geschikter zijn.
  • Slaaphouding: Houd rekening met je slaaphouding bij het kiezen van een matras. Als je op je rug slaapt, is een steviger matras geschikter om goede ondersteuning te bieden. Als je op je zij slaapt, kan een zachtere matras geschikter zijn om de druk op je schouders en heupen te verminderen. Als je op je buik slaapt, is een matras met medium stevigheid geschikter.
  • Lichaamsbouw: Houd rekening met je lichaamsbouw bij het kiezen van een matras. Als je bijvoorbeeld een brede heupen hebt, kan een matras met extra ondersteuning geschikter zijn om te voorkomen dat je rug gaat pijn doen.
  • Budget: Bepaal hoeveel je maximaal wilt uitgeven aan een matras en kies een matras dat binnen je budget past. Bedenk wel dat een duurder matras niet altijd betekent dat het ook beter is.
  • Proefliggen: Proefliggen is belangrijk bij het kiezen van een matras. Ga naar een winkel en lig op verschillende matrassen om te voelen welk matras het beste bij jou past. Probeer ook om minimaal 15 minuten op een matras te liggen om te kijken of het comfortabel is.

Kortom, doe goed vooronderzoek voordat je een matras koopt of besteld. Als je weet wat jouw budget en type matras is hoef je enkel nog de afmetingen te kiezen en kan je het matras bestellen. Mocht je een matras willen welke je op proef kunt proberen, dan kan dit natuurlijk ook. Houdt er wel rekening mee dat deze matrassen gemiddeld genomen vaak duurder zijn dan de matrassen die je niet kunt proberen. Een optie is natuurlijk ook om een matras in een beddenzaak te proberen zodat je weet welk type bij jou past. Je kunt dit type matras dan vervolgens online te bestellen.

Scroll naar boven