Lekker slapen met een nachtlampje

De beste nachtlampjes van 2024

Veel jonge kinderen kunnen het spannend vinden om in hun eigen kamer te slapen. Ze zijn ver weg van papa en mama, het is stil in huis en de kamer is vaak erg donker. Om de zelfstandigheid van een kind te vergroten is het wel belangrijk om jouw zoon of dochter te helpen alleen te slapen. Een nachtlampje op de kamer kan dan uitkomst bieden. Het lampje verdrijft het donker en biedt troost en veiligheid in de nacht.

De beste nachtlampjes voor kinderen op een rij

Hieronder vindt je onze best bevonden nachtlampjes per type! Lees hieronder meer over welke type nachtlampjes er zijn.

Waarom een nachtlampje op de kinderkamer?

Children create monsters under their bed, while adults create monsters in their head

Bang zijn in het donker is één van de meest voorkomende angsten onder kinderen én volwassenen. Dat is ook niet gek: talloze boeken, films en sprookjes vertellen enge verhalen over wat er in het donker schuilt. Door deze angst voor het donker kan het voor kinderen moeilijk zijn om ’s avonds in slaap te vallen. Ze kunnen zich onveilig voelen op hun kamer of onrustig slapen. Een goede nachtrust is echter ontzettend belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Door hun angst ’s nachts kunnen ze overdag vermoeid zijn, zich slecht concentreren en prikkelbaar zijn.

Gelukkig kan een nachtlampje voor de peuter of kleuter hier enorm bij helpen. Door een nachtlampje op de kamer te plaatsen, wordt de kamer ineens een stuk minder donker en de avond veel minder spannend. Bovendien zijn nachtlampjes in allerlei vormen en maten beschikbaar waardoor ze ook nog eens een stijlvolle toevoeging zijn aan de baby- of kinderkamer.

Welke type nachtlampjes zijn er?

Als je hebt besloten een nachtlampje voor de kinderkamer aan te schaffen, is het belangrijk om uit te zoeken welk lampje het beste past bij de behoeften. Er zijn veel verschillende soorten nachtlampjes op de markt en welke jullie kiezen hangt af van de persoonlijke smaak en de wensen van zowel jullie als ouders als van het kind.

Let wel op dat je bij het aanschaffen altijd kiest voor een nachtlampje met een “zachte” lichtkleur aangezien blauw of te wit licht de aanmaak van melatonine verstoort. Gelukkig hebben wij hier al op voorgesorteerd in onze top 3 nachtlampjes voor kinderen!

Normale nachtlampjes

Een klassieker onder nachtlampjes is het nachtlampje voor in het stopcontact. Dit kleine lampje is voorzien van een stekker en kun je direct in het stopcontact plaatsen. Het geeft een bescheiden licht af en is eenvoudig uit te zetten of uit het stopcontact te verwijderen.

Nachtlampje met sensor

Een nachtlampje met bewegingssensor is de beste uitvinding voor kinderen die het licht aan willen als ze hun een kamer binnenkomen of de gang opgaan voor het toilet. Het is belangrijk dat je dit type lampjes dus op de gang of bij binnenkomst kamer plaatst. Plaats deze niet bij het bed, gezien een kind teveel beweegt en last kan krijgen van “knipperend” licht.

Nachtlampje met white noise

Sommige nachtlampjes hebben ook andere functies om het kind te helpen bij het in slaap vallen. Zo kunnen ze muziekjes afspelen of white noise produceren. Als jouw kind houdt van achtergrondgeluiden bij het slapen dan kan dit type lampje zeker een uitkomst zijn. Kijk hier voor naar onze white noise apparaten.

Wanneer is een nachtlampje nodig?

Niet elk kind heeft een nachtlampje nodig. Sommige peuters en kleuters slaan de fase waarin ze bang voor het donker zijn over of zijn eenvoudig gerust te stellen door het licht op de overloop aan te laten of de wetenschap dat papa en mama in de buurt zijn. Het geeft hen een gevoel van veiligheid. Wanneer is een nachtlampje voor een peuter of kleuter echt nodig?

Wanneer de angst voor het donker erg aanwezig is;
Wanneer het kind moeilijk zonder de aanwezigheid van de ouders in slaap valt;
Wanneer het kind ’s avonds of ’s nachts zelfstandig naar het toilet gaat;

Handig: een gezonde ontwikkeling van jouw kind

In de Numsy+ Academy leer je alles op het gebied van slaap, ontwikkeling en voeding voor jouw kleintje tussen 0-10 jaar. De academy bevat talloze videos over de belangrijkste aspecten van je kindje. Deze videos zijn samengesteld door professionele en gecertificeerde slaapcoaches & pedagogen die al jaren ervaring hebben in hun vakgebied! 

Veelgestelde vragen

Nachtlampjes in de winkel kopen

Het is natuurlijk ook mogelijk om een “merkloze” nachtlampje in de winkel te kopen.

Onze ervaring is echter dat deze vaak van matige kwaliteit en aan de wat hoge prijs is.

Mocht je toch graag liever een nachtlampje in de winkel willen kopen voor jouw kind, bezoek dan eens de volgende winkels:

Scroll naar boven