Lekker slapen met een baby slaapzak

De beste baby slaapzak van 2024

Goede rust is ontzettend belangrijk voor ons welzijn. Dat geldt voor grote mensen, maar natuurlijk helemaal voor de allerkleinsten. Om jouw baby lekker te laten slapen, zijn er allerlei handige hulpmiddelen op de markt. Eén onmisbaar item voor baby’s is de slaapzak. Een slaapzak voor een baby sluit door de vormgeving vaak goed aan en geeft hierdoor de juiste warme af. Het wordt ook wel een “trappelzak” genoemd. Als je een baby in de slaapzak ziet spelen, snap je helemaal waarom 😉

Baby slaapzak op basis van leeftijd, lengte en seizoen

Waarom een baby slaapzak?

Of je een slaapzak voor een baby aanschaft is een zeer persoonlijke keuze. Een slaapzak heeft echter wel heel veel voordelen ten opzichte van bijvoorbeeld een deken.

Warmte

Vooral pasgeboren baby’s kunnen nog niet zelfstandig op temperatuur blijven. Het is belangrijk dat de kamer en het bed comfortabel, maar niet te warm, zijn. Een trappelzak biedt uitkomst om de baby goed op temperatuur te houden.

Bewegingsvrijheid

In een slaapzak heeft een baby veel vrijheid om te trappelen, met de armen te zwaaien en rond te kijken. Toch zorgt de slaapzak ervoor dat de baby minder eenvoudig omrolt naar de buikligging. Vooral de eerste maanden is het advies om de baby zoveel mogelijk op de rug te laten slapen.

Veiligheid

Veel ouders vinden het spannend om hun baby onder dekentjes en lakentjes te laten slapen. Ze zijn bang dat de kleine in de slaap onder het beddengoed gaat liggen, met alle gevolgen van dien. Met een goede slaapzak voor een baby op maat hoef je hier niet bang voor te zijn.

Welke maat baby slaapzak is nodig?

Als je een slaapzak gaat kopen voor jouw baby is het ontzettend belangrijk dat je de juiste maat kiest. De slaapzak moet namelijk goed aansluiten en geen ruimte geven om de armpjes naar binnen te trekken of om in weg te zakken. De maten voor slaapzakken werken net iets anders dan je gewend bent van babykleding. Een goed passende slaapzak zoek je uit op de lengte van de baby.

De maattabel kan verschillen per winkel of per merk, maar als je weet hoe groot jouw zoon of dochter is, vind je zeker een slaapzak die goed aansluit. Hieronder vindt je het Europese maattabel voor babymaten.

Lengte (cm)Maat EUAantal maanden
45 – 50500 – 1
51 – 56561 – 2
57 – 62622 – 4
63 – 68684 – 6
69 – 74746 – 9
75 – 80809 – 12
81 – 868612 – 18
87 – 929218 – 24
93 – 989824 -36
99 – 10410436 – 48

Wanneer welk type slaapzak gebruiken?

Als ouders heb je volop keuze qua slaapzakken voor de kleintjes. Allereerst kun je natuurlijk kiezen uit diverse maten. Een slaapzak voor de baby is vanaf maat 60 verkrijgbaar, maar ook voor peuters zijn er nog slaapzakken te koop. Het is tenslotte zo comfortabel dat kinderen er maar moeilijk afstand van kunnen doen.

Een slaapzak moet uiteraard wel bij het seizoen passen. Daarom heb je de keuze uit een zomer, winter en alle seizoenen slaapzak. Een winterslaapzak is logischerwijze een stuk dikker en warmer. Een slaapzak voor de baby voor de winter is bovendien vaak voorzien van afritsbare mouwtjes. Een zomerslaapzak is aanzienlijk dunner.

Vaak is de slaapzak voor de baby voor in de zomer niet voorzien van mouwtjes, maar van armsgaten. Heb je liever één slaapzak die je naar gelang kunt gebruiken voor alle seizoenen? Dan is een vierseizoenenslaapzak een uitkomst. Dit type slaapzak heeft een dubbele voering die naar wens kan worden afgeritst.

Veelgestelde vragen

Baby slaapzak bij de HEMA of Prenetal kopen

Het is natuurlijk ook mogelijk om een baby slaapzak in de winkel te kopen.

Je kunt jouw baby slaapzak bij de HEMA of Prenetal kopen. Onze ervaring is echter dat deze slaapzakken er leuk uitzien, alleen kwalitatief niet van het beste materiaal zijn. Hier is de prijs dan ook naar.

Scroll naar boven