Lekker slapen met een verzwaringsdeken

De beste verzwaringsdekens van 2024

De laatste jaren zijn verzwaringsdekens ontzettend populair geworden. Steeds meer mensen hebben behoefte aan ontprikkeling en comfort op de bank of in bed. Hiervoor is een verzwaringsdeken ideaal! Dit type deken geeft namelijk een aangenaam gevoel van druk op het lichaam waardoor stress, angst en spanning als sneeuw voor de zon verdwijnt. Het lichaam komt tot rust en ontspant meer dan onder een gewone deken. Je kunt een verzwaringsdeken voor volwassenen kopen, maar er zijn ook zeker dekens te koop voor kinderen van alle leeftijden. Maar welke verzwaringsdeken kies je nu en hoe maak je er optimaal gebruik van?

De beste verzwaringsdekens

Wat is een verzwaringsdeken

De naam zegt het eigenlijk al: een verzwaringsdeken is een verzwaarde deken. De deken bevat pellets of kraaltjes van plastic of glas om extra gewicht te krijgen. In combinatie met het gebruikelijke dekbedmateriaal geeft dit een verzwaringsdeken een extra zwaar en ontspannend warm gevoel. Een verzwaringsdeken is meestal tussen de 5 en de 15 kilo en welk gewicht ideaal is voor jou is afhankelijk van diverse factoren.

Waarom een verzwaringsdeken gebruiken?

Doordat een verzwaringsdeken zwaarder is dan een normale deken oefent deze druk uit op je lichaam. Dit wordt ook wel “deep pressure stimulation” genoemd. Dezelfde druk heb je wellicht ook ervaren als baby wanneer je stevig vastgehouden werd, of in een draagzak of doek was gewikkeld.

De druk op het lichaam zorgt voor een veilig en geborgen gevoel en helpt het lichaam stress los te laten en te ontspannen. Het kalmeert het zenuwstelsel en is hierdoor heel geschikt voor allerlei klachten en kwalen. Een medische indicatie is niet nodig: de dekens zijn gewoon bij diverse winkels en webshops te koop. Wel goed om te weten: verzwaringsdekens worden (nog) niet vergoed door de zorgverzekeraar.

Verzwaringsdekens zijn bij uitstek geschikt voor volwassenen en kinderen met:

angstklachten;
stemmingsproblemen;
ADHD;
autisme;
rusteloze benen;
PTSS;

Welke typen verzwaringsdekens zijn er?

Er zijn diverse soorten verzwaringsdekens waar je uit kunt kiezen als je hebt besloten het eens uit te proberen. Welk type geschikt is voor jou is uiteraard afhankelijk van persoonlijke voorkeuren. Laat je vooral leiden door het type deken en de zwaarte van de deken bij de aankoop van een verzwaringsdeken. Kleuren en patronen van de dekens zijn leuk, maar deze kun je eenvoudig aanpassen en regelmatig variëren met een hoes.

De meeste verzwaringsdekens bestaan uit één deken. Deze deken bevat zowel een katoenen of polyester vulling als de verzwaringsparels. Deze deken kun je voorzien van een hoes voor hygiëneredenen. Je kunt echter ook kiezen voor een verzwaringsdeken die bestaat uit meerdere lagen. Bij dit type verzwaringsdekens is er een aparte verzwaarde laag aan het dekbed toegevoegd. Je kunt deze laag naar eigen inzicht gebruiken wanneer het nodig is. Ook deze deken kun je voorzien van een aparte hoes.

Eén van de grootste verschillen tussen verzwaringsdekens is de vulling:

Verzwaring plastic korrels

Plastic heeft als voordeel dat het minder geluid maakt dan bijvoorbeeld een vulling met glas of metaal. Ook is het vaak de meest gekozen en goedkoopste optie bij aanschaf van de gemiddelde verzwaringsdeken. Mocht je echt een zware deken nodig hebben van meer dan 10 kilo, dan raden wij aan om ook naar een vulling met glazen en stalen korrels te kijken.

Verzwaring glaskorrels

Glas heeft het voordeel dat het zwaarder is dan plastic. Hierdoor kan je bij een wat zwaardere deken kiezen voor een iets dunner deken ten opzichte van plastic. Wel zijn verzwaringsdekens met glas korrels iets duurder in aanschaf.

Verzwaring stalen korrels

Staal is uiteraard nog zwaarder dan glas en bij een vulling met stalen korrels kan je kiezen voor een zware deken die niet al te dik is. Het nadeel van stalen korrels is wel dat deze korrels veel geluid maken bij het bewegen. Uiteraard kan je dit makkelijk oplossen met slaapoordoppen!

Overige vullingen

Er bestaan ook producenten die andere type vullingen dan bovenstaand gebruiken. Denk hierbij aan bijvoorbeeld zand, rijst of erwten. Helaas zijn deze type vullingen vaak niet gemaakt om makkelijk te wassen en dus minder praktisch te gebruiken.

Hoe zwaar moet mijn verzwaringsdeken zijn?

De zwaarte van jouw verzwaringsdeken is afhankelijk van de afmeting van het dekbed en jouw gewicht. Hieronder vindt je een tabel die jou richtlijnen geven om de juiste verzwaringsdeken te kiezen. Kijk eerst naar de afmeting die je nodig hebt en daarna naar het lichaamsgewicht. Hierbij hebben wij de volgende vuistregels aangehouden:

  • 140×200 dekbed – De zwaarte van de deken is 10% van jouw lichaamsgewicht
  • 150×200 – De zwaarte van de deken is 11% van jouw lichaamsgewicht
  • 200×200 – De zwaarte van de deken is 13% van jouw lichaamsgewicht

Natuurlijk spelen persoonlijke voorkeuren ook zeker een rol, maar deze vuistregel biedt enkele handvatten bij het kiezen van een verzwaringsdeken voor volwassenen.

Afmeting dekbed40-60 kg60-80 kg80-100 kg100-120 kg
140×2005 kg7 kg9 kg11 kg
150×2006 kg8 kg10 kg12 kg
200×2007 kg9 kg12 kg15 kg

Er zijn ook verzwaringsdekens voor kinderen te koop, welke uiteraard iets lichter is. Bij kinderen geldt dat je een deken kiest die ongeveer 9 a 10 procent van het lichaamsgewicht bedraagt. Houd echter ook zeker rekening met de grootte van de deken bij het kiezen van een verzwaringsdeken voor het kind. De deken moet vooral niet te groot en niet te zwaar zijn.

Veelgestelde vragen

Staat jouw vraag hier niet bij? Neem dan contact met ons op en wij geven zo snel mogelijk antwoord!

Verzwaringsdekens in de winkel kopen

Het is natuurlijk ook mogelijk om “merkloze” verzwaringsdekens in de winkel te kopen.

Onze ervaring is echter dat deze vaak van matige kwaliteit en aan de wat hoge prijs is.

Mocht je toch graag liever een verzwaringsdeken in de winkel willen kopen, bezoek dan eens de volgende winkels:

  • IKEA
  • Jysk
  • Beter Bed
Scroll naar boven