Airco-slaapkamer

De beste airco voor in de slaapkamer – 2024 gids

De 10 beste airco’s van 2024 voor in de slaapkamer

Tijdens warme nachten kan je soms slecht in slaap komen. Een airco voor in de slaapkamer kan dan een uitkomst bieden! Benieuwd welke airco bij jouw past?

Welk type airco in slaapkamer?

Er zijn twee soorten airconditioningsystemen welke geschikt zijn voor de slaapkamer. Elk systeem heeft zijn eigen voor- en nadelen. Hieronder zullen wij meer uitleg geven over de systemen en welke voor- en nadelen hier

Raam-airco (mobiele airco)

Een type systeem is de raam-airco. Dit is een goede optie als je een kleine ruimte wilt verkoelen (<40m2) of als je wilt besparen op energiekosten. Het nadeel is dat je een afvoerslang door het raam moet laten voor frisse lucht en optimale werking van de airco. Dit is net zoals bij een wasdroger waarbij een slang naar buiten moet. Het is belangrijk dat hierbij geen warme lucht weer terug naar binnenkomt. Je kunt hiervoor kiezen voor een raamafdichtingskit.

Voordelen:

  • Goedkoop in aanschaf
  • Kan mobiel in elk gewenste kamer en huis worden neergezet

Nadelen:

  • Maakt meer geluid (bekijk onze oordoppen)
  • Afvoerslang moet (door raam) naar buiten

Split unit airco (vast gemonteerd)

Een ander type systeem is het split unit airconditioning systeem. Hierbij heb je een ventilator welke buiten wordt geplaatst (dit scheelt geluid). Vervolgens worden losse units in de woning geplaatst en middels een slang gekoppeld met de ventilators buiten. Dit systeem heeft meer vermogen dan een mobiele airco en een enkele unit kan vaak al een grote kamer (>50m2) snel verkoelen.

Voordelen:

  • Meer vermogen dan mobiele airco
  • Kan meerder kamers tegelijk verkoelen

Nadelen:

  • Duur in aanschaf (altijd los ventilator en unit nodig)
  • Duur in energiekosten (helemaal met huidige energieprijzen)
  • Moet vaak door een professioneel bedrijf worden gemonteerd
  • Niet te verplaatsen naar ander huis / kamer

Onze top 10 airco’s

Conclusie

Gezien extreem warme zomers boven de 25 graden weinig voorkomen in Nederland is een mobiele airco de beste oplossing voor sporadisch warme zomerdagen. Je kunt de airco makkelijk verplaatsen naar plekken waar deze nodig is. Daarnaast zijn de installatiekosten van een split unit airco hoog (ook gezien schaarste en momenteel hoge lonen). Hier komen dan nog forse energiekosten bovenop (zie huidige stroomprijzen).

Mocht je frequent airco willen gebruiken (bijvoorbeeld voor opvliegers) of als extra luxe bij een ruim budget, dan zou je wel kunnen overwegen een split unit airco aan te schaffen. Ook als je van plan bent om te kijken naar een warmtepomp of verwarmen via lucht, dan kan een vaste airco interessant zijn. Kijk dan goed naar het energielabel en kies in ieder geval voor een A++ airco.

Scroll naar boven