Slaaptips na XTC of MDMA gebruik

Slaap jij slecht na het gebruiken van MDMA, het bestandsdeel van XTC (ecstacy)? Heb jij last van slapeloosheid na een avond feesten op techno? Kom je moeilijk in slaap na een dag trippen op een festival? Of heb je ook zoveel last van de zogenoemde emotionele ‘dinsdagdip’? Lees hieronder onze slaaptips voor na het gebruiken van MDMA, en hoe een goede nachtrust je kan helpen bij het herstel.

(Wij moedigen het gebruik van illegale middelen niet aan. Onderstaand advies is uitsluitend bedoeld voor een vlot herstel.)

Het belang van een goede nachtrust na het gebruik van drugs

Slaap is belangrijk om het lichaam een moment te geven om te herstellen. Vooral na het gebruiken van drugs, moet het lichaam zowel mentaal als lichamelijk herstellen. Hierdoor wordt de schade van het gebruik van drugs beperkt en voel je je weer snel fit. Echter hebben veel mensen last van slaapproblemen na het gebruiken van drugs, wat het nodige herstel weer belemmert.

Slaaptips na het gebruik van XTC/MDMA

MDMA kan slapeloosheid of slecht slapen veroorzaken omdat het de activiteit van de neurotransmitter serotonine verhoogt, waardoor gebruikers zich alerter, minder moe en energieker voelen. MDMA geeft het voorraadje serotonine in de hersenen vrij en put deze zelfs uit. Het kan tot zo’n 6 uur duren voordat deze effecten zijn uitgewerkt. Als je wilt dat de effecten versneld afnemen, dan wordt aangeraden om wat suikers te consumeren, zoals dextro of sinaasappelsap.

Wat belangrijk is na een drukke dag dansen en feesten, is dat je voldoende eet en drinkt (geen alcohol). Bij het gebruik van MDMA verbruikt het lichaam veel energie, en deze energie moet weer aangevuld worden. Daarnaast wordt er doorgaans veel gezweet bij het gebruik van MDMA, waarbij er veel vocht en zouten verloren gaan. Blijf dus goed hydrateren en zorg dat de zouten in het lichaam worden aangevuld. Een kom soep voordat je naar bed gaat is hier perfect voor, en is tevens makkelijk naar binnen te krijgen.

Supplementen ter ondersteuning van de nachtrust

Om je nachtrust verder te ondersteunen, raden supplementen aan. Mocht je dit nu lezen en onderstaande supplementen niet in huis hebben, bestel deze dan alvast voor de volgende keer en verzacht een emotionele dip.

Innemen voor of direct na trip

  • Magnesium (voor of na): Magnesium is nog een supplement dat we adviseren voor een goede nachtrust na het gebruik van MDMA. Magnesium vermindert het klemmen van de kaken tijdens de MDMA-trip, waardoor je minder last hebt van spierpijn in je kaken. Tevens heeft magnesium een ontspannende werking op je zenuwstelsel. We adviseren het slikken van rond de 400mg magnesium citraat of glycinaat voor, tijdens en na de MDMA-trip.
  • Vitamine-C: (voor of na) Vitamine-C is een sterke anti-oxidant die het lichaam ondersteund bij het afbreken van de drug MDMA en het reinigen van het lichaam. Tevens helpt vitamine-C tegen de neurotoxiciteit van MDMA. Wij adviseren Vitamine-C te slikken tijdens en na de MDMA-trip, waardoor het lichaam sneller herstelt.
  • Melatonine (na trip): Melatonine is een hormoon die de slaap-cyclus reguleert. Een tekort aan melatonine zorgt voor een verstoring van de slaapcyclus. Serotonine is instrumentaal bij het aanmaken van melatonine. MDMA zorgt er echter voor dat het voorraadje serotonine wordt uitgeput, wat er op z’n beurt weer voor zorgt dat de productie van melatonine verstoord raakt en de slaap-cyclus raakt verstoord, waardoor het lastiger kan zijn om in slaap te vallen. Daarom raden wij aan om 1 tot 2 uur voordat je naar bed gaat wat melatonine te slikken.

Innemen 24 uur na trip

  • 5-HTP: Doordat MDMA het serotonine voorraadje uitput, hebben veel mensen last van de ‘dinsdagdip’ of ‘comedown’. Serotonine wordt ook wel het ‘gelukshormoon’ genoemd, omdat het zorgt voor ontspanning en een goede stemming. Als het serotonine-niveau in de hersenen uitgeput is, kan het even duren voordat de voorraad weer is aangevuld. De week na een MDMA-trip wordt er dus minder serotonine vrijgegeven, en hebben veel gebruikers last van een leeg en depressief gevoel, meestal op de dinsdag na een weekendfestival. Het slikken van het supplement 5-HTP helpt tegen de dinsdagdip, omdat dit de bouwstof is van serotonine. Wij raden aan om de week na een MDMA-trip dagelijks elke avond 100 tot 200 milligram 5-HTP te slikken. Let op: het wordt sterk afgeraden om tijdens of direct na een MDMA-trip 5-HTP te slikken. Dit versterkt namelijk de kans op serotoninesyndroom. Wacht dus 24 uur na een MDMA-trip voordat je 5-HTP supplementen neemt.
  • Groene thee extract: Groene thee extract ondersteund 5-HTP in het herstellen van het serotonine-niveau en helpt tevens in het ontgiftingsproces van het lichaam na een MDMA-trip. Slik dit supplement tegelijkertijd met 5-HTP. We raden 400 milligram aan.

De beste supplementen voor jou op een rij

€22,16
€24,49
Op voorraad
Bol.com

Voor meer slaaptips verwijzen we je graag naar deze pagina. Heb jij zelf nog slaaptips na XTC of MDMA? Deel ze met ons via onze contactpagina!

Veelgestelde vragen

Bronnen

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11170222/

https://rollsafe.org/

https://www.jellinek.nl/informatie-over-alcohol-drugs/drugs/xtc-mdma/

Scroll naar boven